Vi tager her et kig på, hvad der er bagsiden af medaljen ved Black Friday i USA i vores informative artikel om det amerikanske fænomen, der også har taget Danmark med storm.

Black Friday er noget af en begivenhed i USA på godt og ondt. De fleste har sikkert hørt, hvordan amerikanerne finder knaldgode tilbud i det amerikanske, men der er flere ting, du bør vide, hvis du gerne vil vide noget om Black Friday. For eksempel er der siden 2006 sket syv dødsfald, og Black Friday er i USA blevet døbt som ”The most dangerous shopping day of the year” – altså den farligste dag på året til at shoppe på. Det er der en del grunde til, som vi nu vil komme ind på.

Black Fridays historie

For at stifte bekendtskab med Black Friday og de skader og dødsfald, shopping dagen har forårsaget, skal du kende til dens historie. Black Friday kan spores helt tilbage i begyndelsen af 1900-tallet, hvor der var forretninger, som holdte Thanksgiving-parader, som de markerede som den officielle start på shopping sæsonen op til jul.

I 1961 var der et Philadelphia-nyhedsbrev, som første gang brugte termen ”Black Friday”, som var en måde at referere til shopping dagen efter Thanksgiving på. 14 år senere blev udtrykket første gang brugt i en New York Times-artikel. I 2002 blev Black Friday den travleste shopping dag i USA og overgik lørdag før jul. I 2006 blev den første Black Friday-skade registreret, og to år senere indtrådte det første dødsfald.

Det rene shopping kaos og virvar kan resultere i skader eller dødsfald

I årtier har der været uheldige shoppere, som enten har slået sig, har fået peberspray i øjnene, er kommet alvorligt til skade, eller som sågar har mistet livet som følge af det kaos, der er under Black Friday. Det er primært i Walmart, at de fleste skader bliver registreret – 59,1 % af skaderne kommer fra Walmart.

På andenpladsen finder du Target, Toys’R’Us og Kohls med 7,4 %, mens Best Buy står for 3,7 % af de optalte skader. Det er særligt i Californien, at de fleste bliver skadet. Hele 39 skader er blevet registreret i den vestlige amerikanske stat siden 2006, mens North Carolina, Tennessee og New York State følger efter med henholdsvis 20, 11 og 6 skader siden 2006.

Her er årsagerne til problemerne

De mest udbredte former for skader sker som følge af, at personer sprøjter med peberspray (41 skader siden 2006). De personer, der sprøjter med peberspray, gør det eftersigende, fordi de ikke kan få luft og plads.

Det bringer os til nummer to på listen, som er personer, der bliver mast ihjel. 19 skader og 1 dødsfald. Nummer tre på listen er skyderier, som har medført 8 skader og 2 dødsfald. Bilulykker har medført 12 skader og 3 dødsfald og topper dermed listen over årsager til, at folk har mistet livet under Black Friday. Slutteligt har der været fire slåskampe, som har ført til fire alvorlige kvæstelser.

Det er dermed ikke forkert at påstå, at Black Friday er noget af et kaos i det amerikanske. Heldigvis er det ikke sådan herhjemme.